Bijstandsuitkering licht omlaag

De bijstandsuitkering gaat volgend jaar met zeven tot vijftien euro per maand omlaag. Om dat te compenseren gaat de zorgtoeslag omhoog, maar desondanks daalt de koopkracht van bijstandgerechtigden. Dat maakt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag bekend.

De bijstandsuitkering is gekoppeld aan de ontwikkeling van de lonen.


Verschillende loonbelastingen veranderen echter, waardoor er voor mensen in de bijstand netto minder over blijft. Alleenstaanden gaan er 7,46 euro per maand op achteruit en krijgen 661 euro, inclusief vakantietoeslag. Een paar krijgt 14,91 euro minder en komt uit op 1256 euro.

De overheid compenseert dat door de zorgtoeslag te verhogen. Deze stijging is echter niet hoog genoeg om de koopkracht op peil te houden. Het Nibud berekende in september dat bijstandgerechtigden er volgend jaar 1,2 procent op achteruit gaan door de kabinetsplannen.

19 december 2012, 10:47
©Demet TV