‘Criminelen frauderen via website UWV’

De website van het UWV wordt door criminelen nog steeds gebruikt om werklozen te laten witwassen. Bij de Fraudehelpdesk kwamen het afgelopen halfjaar zeventien meldingen binnen over fraude via de UWV-site werk.nl, bevestigt een woordvoerder een bericht van Spits daarover.

Werkzoekenden wordt bijvoorbeeld een administratieve baan aangeboden. Vervolgens krijgen ze geld op hun eigen rekening dat ze moeten overmaken naar andere rekeningen. Als het nietsvermoedende slachtoffer een paar keer heeft witgewassen, wordt hij onder druk gezet en moet hij ook het verdiende salaris overmaken. De Fraudehelpdesk luidde begin dit jaar al de noodklok over het fenomeen.

Volgens de Fraudehelpdesk zijn de zeventien meldingen die de afgelopen zes maanden zijn binnengekomen het topje van de ijsberg. “We zijn een instituut dat nog geen twee jaar bestaat, dus waarschijnlijk weet nog niet iedereen de weg naar ons te vinden”, legt de zegsman uit. “Wij schatten dat je het aantal met een factor tien kunt vermenigvuldigen.”

De helpdesk stapte eerder dit jaar ook naar het UWV over de klachten. De uitkeringsinstantie reageerde volgens de woordvoerder van de Fraudehelpdesk geschrokken en kondigde maatregelen aan. “Maar het aantal meldingen is ondertussen juist alleen maar toegenomen.”

Het UWV laat in een reactie weten dat de website anderhalve week geleden is aangepast om dergelijke fraudevormen te voorkomen. “We controleren stevig op dit soort dingen en treden ook altijd hard op als het voorkomt, maar er staan tienduizenden vacatures op onze website en soms glippen er wel eens een paar foute doorheen”, aldus een woordvoerder.


Hij benadrukt dat werkzoekenden ook zelf voorzichtig moeten zijn.

De website van het UWV kwam afgelopen weekeinde ook al negatief in het nieuws, toen uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat de site vol fouten zit en vaak niet functioneert. Ook zouden aangeboden vacatures vaak verlopen zijn of niet geschikt.

Enkele maanden daarvoor kwam de site onder vuur te liggen vanwege verkeerde baansuggesties. Zo kreeg een maatschappelijk werkster bijvoorbeeld een baan als lasser of cipier aangeboden. Ook waren er onbegrijpelijke foutmeldingen en lag de site vaak plat.

21 december 2012, 10:40
©Demet TV