‘Bijstandsgerechtigden ‘verdringen’ thuiszorgers’

Medewerkers van de thuiszorg in Rotterdam die komend jaar hun baan verliezen, worden deels vervangen door bijstandsgerechtigden. Dat meldt de Volkskrant vrijdag. Bijstandsgerechtigden die weinig kans hebben op een plek op de arbeidsmarkt worden door de gemeente Rotterdam verplicht vrijwilligerswerk te doen.

Zo kunnen de bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld boodschappen doen en strijkwerk. Het streven van de gemeente is dat tien procent van het werk moet worden gedaan door langdurig werklozen.

De verantwoordelijke Rotterdamse wethouder Marco Florijn (PvdA) benadrukt dat het absoluut niet de bedoeling is dat de regeling ten koste gaat van reguliere banen. Toch wordt daarvoor gevreesd.

FNV-bestuurder Wim van der Hoorn spreekt in de krant van ‘je reinste verdringing’.”De gemeente laat zoveel mogelijk voorheen betaalde taken vervullen met de gratis inzet van bijstandsgerechtigden om de gaten in haar begroting te dichten.


Zo gaat werkgelegenheid verloren”, aldus de vakbondbestuurder.

Bestuurder Constant van Schelven van Thuiszorgaanbieder Aafje Schelven schat dat door een geplande reorganisatie in de Rotterdamse thuiszorg vanaf april een kwart minder thuiszorgwerkers nodig is. Als de thuismedewerkers hun werk houden, gaan ze flink minder verdienen, voorspelt Van Schelven.

28 december 2012,09:53
©Demet TV