Aantal wanbetalers in bedrijfsleven toegenomen

Het aantal bedrijven dat elkaar niet betaalt is vorig jaar flink toegenomen. Dat bevestigt voorzitter Jet Creemers van brancheorganisatie van incasso-ondernemingen NVI zaterdag na berichtgeving hierover in het AD. Met name het midden- en kleinbedrijf heeft last van wanbetalers.

Het aantal onbetaalde rekeningen steeg vorig jaar met twintig procent ten opzichte van 2011. Momenteel staat er een bedrag van 1,2 miljard euro aan vorderingen tussen bedrijven open volgens de NVI.

De aanhoudende economische crisis is de oorzaak van de wanbetalingen, denkt Creemers. Ook is er volgens haar sprake van een domino-effect. “Consumenten besteden minder waardoor er minder geld binnenkomt. Bedrijven brengen elkaar vervolgens weer in de problemen.”


De stijging van het aantal openstaande rekeningen loopt volgens de branchevereniging parallel aan de stijging van het aantal faillissementen. Ook hier is een stijging van ruim 20% zichtbaar. “Daar is geen direct aanwijsbaar verband tussen, maar opvallend is het wel”, aldus Creemers.

Het NVI adviseert bedrijven vroegtijdig een incassobureau in te schakelen voor hun debiteurenbeheer. Daarnaast wil de organisatie dat het ministerie van Economische Zaken maatregelen neemt.

05 januari 2013, 10:26
© [Copyright 2013 Novum]