Categories Nieuws Artikelen

‘Treinmachinisten gaan zuinig rijden’

Treinmachinisten van de NS krijgen de komende tijd training in zuinig rijden. Zij krijgen in de cockpit instructies op welke baanvakken ze de trein van de elektriciteitsleiding kunnen loskkoppelen om hem uit te laten rollen, schrijft De Telegraaf maandag.

De veiligheid en de punctualiteit van de dienstregeling blijven voorop staan, zegt het spoorwegbedrijf in de krant. Uit een proef zou blijken dat met het vaker laten uitrollen van de treinen veel geld kan worden bespaard.


Dit jaar moeten alle 2850 machinisten daarom zuiniger leren rijden.

Waar het mogelijk is rollen de treinen straks zonder stroom het station binnen. Door met het volle gewicht af te remmen, zou er een dynamowerking ontstaan die energie oplevert. Dat moet jaarlijks vele tonnen kilowatt aan gratis energie opleveren. Dit betekent echter niet dat de prijzen voor treinkaartjes omlaag gaan.

Spoorwegbond FNV zegt in de krant enthousiast te zijn over het plan. “Het ziet er goed uit”, zegt bestuurder Roel Berghuis. Wel tekent hij aan dat zuiniger rijden geen invloed mag hebben op de concentratie van de machinisten. “Denk daarbij aan het missen van seinen.”

07 januari 2013, 07:12
©Demet TV