Nederlandse Patriots op weg naar Turkije

De Nederlandse Patriots zijn maandagochtend vanaf de thuisbasis in het Limburgse Vredepeel vertrokken naar Turkije. Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Het raketafweersysteem wordt daar langs de grens met Syrië ingezet voor de NAVO-operatie Anatolian Protector.

De eerste colonnes vertrokken rond 07.00 uur onder begeleiding van de marechaussee richting de Groningse Eemshaven. Daar wordt dinsdag gestart met het inschepen van het materieel, waarop het later op de dag richting Turkije wordt verscheept.


Naar verwachting komt het raketafweersysteem rond 22 januari aan. De Nederlandse Patriots komen bij de Zuid-Turkse stad Adana te staan.

Ongeveer dertig Nederlandse kwartiermakers vliegen morgen vanaf vliegbasis Eindhoven naar Turkije. Samen met twintig Duitse kwartiermakers gaan zij voorbereidingen treffen op de locaties waar de Patriots worden geplaatst. Nog zo’n 270 Nederlandse militairen vertrekken rond 21 januari naar Turkije.

Turkije heeft de NAVO gevraagd zijn bevolking en grondgebied te helpen beschermen langs de grens met Syrië. De Nederlandse Patriots worden alleen ter verdediging ingezet. De kosten van de missie worden geraamd op 42 miljoen euro. Naast Nederland, beschikken alleen de NAVO-landen Duitsland en de Verenigde Staten over Patriots. Ook zij zetten hun raketafweersysteem in voor Turkije.

De strijd tussen de oppositie en het regime van president Bashar Assad, die bijna 22 maanden duurt, heeft inmiddels aan ruim zestigduizend mensen het leven gekost, lieten de Verenigde Naties vorige week weten.

07 januari 2013, 09:50
© Demet TV