PVV tegen topfunctie Dijsselbloem

De PVV wil niet dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de nieuwe voorzitter van de eurogroep wordt. De partij van Geert Wilders vreest dat dit de onderhandelingspositie van Nederland zal ondergraven.

“Dijsselbloem moet geen voorzitter worden van die eurofielengroep”, laat Kamerlid Barry Madlener woensdag weten. “De Nederlandse onderhandelingspositie wordt dan nog verder ondergraven want niet het Nederlandse maar het Europese belang zal dan helemaal op de eerste plaats komen te staan.”

De partij eist dat premier Mark Rutte (VVD) de kandidatuur van ‘baantjesjager Dijsselbloem’ intrekt of hem vraagt op te stappen.


De PVV wil hierover dinsdag een debat aanvragen met Rutte en Dijsselbloem.

Het Duitse Handelsblatt meldde dinsdag dat de kandidatuur van Dijsselbloem zo goed als rond is, nu Frankrijk de bezwaren tegen hem zou hebben laten varen. Dijsselbloem kan dan op 21 januari worden benoemd, aldus de krant. Een woordvoerder van de minister wilde geen commentaar geven op de berichtgeving.

Dijsselbloem maakt deze week een rondgang langs een aantal van zijn Europese collega’s. Woensdag spreekt hij met zijn Franse ambtsgenoot. Mocht de benoeming Dijsselbloem daadwerkelijk toevallen, dan volgt hij de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker op, die het gezelschap sinds 2005 leidt.

09 januari 2013, 12:15
©Demet TV