Nederland klaar voor Turkse verkiezingen

Het Turks consulaat in Rotterdam is klaar met de voorbereidingen voor de Turkse presidentsverkiezingen in Turkije. Bij die verkiezingen op 31 juli, 1, 2 en 3 augustus mogen voor het eerst ook Turken in het buitenland hun stem uitbrengen. In Nederland zijn twee locaties waar men terecht kan om zijn stem uit te brengen: De AHOY in Rotterdam en Sporthal De Scheg in Deventer.

Maar liefst 173 duizend Turkse kiezers kunnen straks in Ahoy in Rotterdam hun stem uitbrengen.  Met dat aantal is Rotterdam ‘de drukste stemlocatie in heel Europa,’ aldus de Turkse Consul Generaal Togan Oral tegen Demet TV.

Wie mogen er stemmen?

In de regel mag elk Turks staatsburger straks stemmen. Wel moet je woonadres in Nederland geregistreerd zijn bij het Turkse consulaat, zodat je een afspraak op de website van de Turkse kiesraad kunt maken (www.ysk.gov.tr) om te stemmen. Mensen waarvan het woonadres niet bekend is bij het Turkse consulaat, kunnen hun woonadres alsnog opgeven via dit webadres.

Afspraak maken

‘Het maken van een afspraak is niet zo moeilijk,’ laat de Turkse Consul Generaal aan Demet TV weten. Wel is het belangrijk om te weten dat je in Nederland alleen kunt stemmen als je een afspraak hebt. ‘Mensen die verzuimen om een afspraak te maken, krijgen door het systeem automatisch een afspraak’ en kunnen na controle van hun afspraak, met hun Turkse BSN nummer en hun Turkse identiteitsbewijs of paspoort gaan stemmen.

De Turkse presidentsverkiezingen waar ook de huidige Turkse premier Erdogan aan meedoet vindt in twee rondes plaats. De eerste ronde is tussen 31 juli en 3 augustus. Mocht na de eerste ronde geen van de presidentskandidaten de meerderheid hebben behaald, dan volgt er een tweede ronde. Deze vindt plaats op 17, 18, 19, 20 en 21 juli.

Nederland

In Nederland wonen er naar schatting 450 duizend Turken. Ongeveer 200 duizend hiervan mogen straks tijdens de Turkse presidentsverkiezingen hun stem uitbrengen. Gezien de lage opkomst onder de Turkse gemeenschap tijdens de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen, zal de opkomst tijdens de Turkse presidentsverkiezingen in Nederland niet gigantisch hoog zijn.