Nederlandse internetcriminelen gaan zo te werk

Een filmpje van internetcriminelen op internet maakt duidelijk hoe kinderlijk eenvoudig cybercriminelen in Nederland hun geld verdienen door mensen massaal te bedriegen. Het filmpje is door Nederlandse criminelen opgenomen en wordt massaal door jongeren verspreid op sociale media.

In het filmpje worden instructies gegeven hoe je binnen een paar weken tijd 100 duizend euro kunt verdienen. De hoofdpersoon in het filmpje gaat daarvoor – uiteraard onherkenbaar-  eerst op zoek naar zogenoemde ‘geldezels’ wiens rekening hij gebruikt om geld op te storten. Opmerkelijk is dat jongeren in ruil voor 250 euro hun pinpas en de bijbehorende pincode afstaan aan deze criminelen. “Ik heb maar 20 euro op mijn rekening staan dus waarom zou ik het niet verkopen”, zegt een van deze jongeren in het filmpje.

Om de gekochte rekeningen te “vullen” bellen criminelen nietsvermoedende mensen op met het verhaal dat er een storing bij de bank is. Om in te loggen op internetbankieren worden ze gevraagd naar de responscode van hun cardreader die verschijnt na het invoeren van de pincode. Ook hier valt op dat mensen massaal deze code afstaan aan de criminelen die zich voordoen als medewerkers van de bank. Als de criminelen eenmaal ingelogd zijn, is het kinderlijk eenvoudig om geld over te boeken naar verschillende rekeningnummers die de criminelen hebben gekocht van “geldezels”.

De internetcriminelen hebben ook iets bedacht om hun activiteiten zo groot mogelijk aan te pakken. Daarvoor gaan ze in zee met malafide callcenters in Ukraine (met Nederlandse medewerkers) die het werk uit hun handen neemt. Ook worden hiervoor technieken ingezet waardoor op het scherm van de nietsvermoedende gebruikers van internetbankieren foutmeldingen en telefoonnummers te zien is. De foutmeldingen vragen de klant contact op te nemen met hun bank door te bellen met het telefoonnummer dat op het scherm verschijnt. Maar in werkelijkheid is dit niet het nummer van de bank, maar de telefoonnummer van de malafide callcenter in Rusland. Als deze mensen contact op nemen met dit telefoonnummer, wordt uiteraard gevraagd naar hun response code zodat criminelen kunnen inloggen op internetbankieren.

Uit veiligheidsoverwegingen heeft de redactie van Demet TV verschillende links en instructies uit het filmpje verwijderd.

© Demet TV