Bekeerde Afghaan mag voorlopig blijven

Een Afghaanse asielzoeker die zich tot het christendom heeft bekeerd, mag voorlopig niet worden uitgezet. Zijn asielaanvraag was afgewezen, omdat staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie (VVD) betwijfelde of de 20-jarige man wel echt gelooft. Teeven moet nu opnieuw kijken naar de asielaanvraag van de man, besliste de rechtbank in Den Bosch donderdag.

De vluchteling kreeg steun van de hulpbisschop van Roermond, Everard de Jong. Die zei dat de Afghaan oprecht gelooft in God, Jezus Christus en Maria. Teeven was daar echter niet door overtuigd. Hij vond de hulpbisschop niet deskundig, maar dat was volgens de rechtbank niet terecht. De Jong heeft negentien jaar ervaring als priester, is opgeleid en is benoemd door het Vaticaan en dus moet hij ‘worden beschouwd als deskundige’.

De Afghaan heeft in 2009 en in 2012 asiel aangevraagd. Beide verzoeken werden afgewezen.

2014-12-18