PvdA reageert op peiling Demet TV

Gisteren kwam Demet TV met een politieke peiling waaruit bleek dat Turkse Nederlanders de PvdA massaal de rug toekeren. Maar 17 procent van de Turken die gaan stemmen op 18 maart stemt op de PvdA, zo blijkt uit de peiling. In tegendeel tot de PvdA wint D66. Maar liefst 47 procent van de mensen geeft aan op D66 te gaan stemmen.
Partijvoorzitter Hans Spekman reageert op de peilng.

Zie hieronder de uitslagen van de peiling:

Maar liefst 47 procent van de Turkse Nederlanders die zegt te gaan stemmen op 18 maart stemt op D66. De PvdA ziet haar kiezers onder de Turkse Nederlanders dalen naar 17 procent. Dat blijkt uit een peiling van de migrantenzender Demet TV. Aan de peiling hebben 2400 Turkse Nederlanders deelgenomen.

De SP en Groen Links zijn respectievelijk goed voor 11 en 8 procent van de stemmen onder Turken.

Met name onder jongeren van Turkse komaf is D66 erg populair. In de leeftijdscategorie 18 – 25 jaar zegt 65 procent op D66 te stemmen. Bij oudere Turken blijft juist de PvdA populair. Van hen (55 – 65 jaar) zegt 34 procent op de PvdA te stemmen. D66 haalt onder oudere Turken 31 procent van de stemmen.

 

PvdA verliest aan D66

Er is vooral een grote verschuiving te zien onder de kiezers van de PvdA. 73 procent van de Turken die wel eens op de PvdA heeft gestemd, zegt in de toekomst niet meer op deze partij te willen stemmen. Aan hen is ook de vraag voorgelegd of hun stemgedrag beïnvloed is door het vertrek van de twee Kamerleden Kuzu en Öztürk bij de PvdA. 51 procent van de Turkse Nederlanders die wel eens PvdA hebben gestemd, bevestigt dit.

De online-peiling van Demet TV is gehouden onder 2400 Turkse Nederlanders. Het grootste deel van de ondervraagden is lid van de online panel van Demet TV.