Categories Video

Weg vrij voor visumvrij reizen Turken

De Europese Unie heeft de weg vrij gemaakt voor visumvrij reizen voor Turken. Dat blijkt uit de toelichting van vicevoorzitter Frans Timmermans woensdagmiddag. “Turkije heeft een indrukkende vooruitgang geboekt in de laatste weken,” aldus Timmermans. Zodra ook de 28 EU-landen instemmen, kunnen Turken vanaf 30 juni visumvrij naar Europa reizen. “Als Turkije op dezelfde voortvarende manier doorgaat, heb ik er vertrouwen in dat snel aan alle voorwaarden is voldaan”, aldus Timmermans. 

De afspraken over visaliberalisatie tussen Turkije en Europa is onderdeel van de vluchtelingendeal. In ruil voor opvang van vluchtelingen, mogen Turken in Turkije zonder visum naar Europa reizen.

Op vragen van de aanwezige pers over een eventuele EU-toetreding van Turkije benadrukte Timmermans dat heen en weer schreeuwen tussen Europa en Turkije niet bijdraagt aan de “democratische vooruitgang en de persvrijheid” in Turkije. Daarom moeten we samen werken, aldus Timmermans.

Lees ook: Woensdag akkoord voor visumvrij reizen Turken

04-05-2016 © Demet TV