Demet TV – Evliya Celebi Reisverslagen Islamitische Universiteit Europa

De Islamitische Universiteit van Europa heeft ter eren de 400ste herdenking van de wereldberoemde geleerde en reiziger Evliya Celebi en zijn halve eeuw durende wereldreis een tentoonstelling georganiseerd. De leerlingen van de kunstgalerie hebben aan de hand van de Islamitische miniatuur kunst, het leven van de 17de eeuwse reiziger afgebeeld.

Evliya Celebi is in 2011 door de organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur verkozen tot een van s ’werelds meest invloedrijke 20 historische figuren die opmerkelijke bijdrage hebben geleverd aan de vrede opbouw van en overbrugging  verschillende culturen en beschavingen.

De reisverslagen oftewel  “seyahatname”van Evliya Celebi worden gezien als een van de meest vertrouwde geschiedkundige bronnen voor onderzoeken op het gebied van taal, volkswetenschappen, kunstgescheidenis, topografie en soefisme.

UNESCO heeft de welbekende 17de eeuwse wereldreiziger hierdoor sinds 2011 opgenomen in de lijst van meest vooruitkomende bekende persoonlijkheden en zal dan ook oieder jaar wereldwijd herdacht worden.

De getalenteerde leerlingen van de kunstgalerie van de IUE zijn onder leiding van kunstenaares A.P. Dr. Yasemin Sozer er in geslaagd na maanden hard werken, de meest indrukwekkende wereldreizen van Evliya Celebi te verwoorden in miniatuur portretten. Deze portretten geven de kijker een kans in de huid te kruipen van een wereldberoemde geleerde wereldreiziger en geeft een beeld van de schoonheid van de 17de eeuwse kunst en cultuur.