Schoolverlaters zonder diploma neemt weer toe

Schoolverlaters zonder diploma neemt weer toe

Vorig schooljaar zijn weer meer scholieren zonder diploma van school gegaan. Het doel om hun aantal over twee jaar terug te dringen tot hooguit 20.000 raakt daardoor verder uit zicht, schrijft minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs aan de Tweede Kamer.

De minister maakt zich zorgen over de groei, voor het tweede jaar op rij na een jarenlange daling. Maar ze weet nog niet wat de oorzaak is. Dat gaat Van Engelshoven uitzoeken.

Middelbare scholen zien mogelijk meer leerlingen voortijdig uitvallen doordat ze de afgelopen jaren meer asielzoekerskinderen hebben binnen gekregen, oppert de minister. Die lopen meer kans hun diploma niet te halen.

Dat meer mbo’ers de school zonder diploma verlaten, heeft mogelijk te maken met de gretigheid van bedrijven om hun vele vacatures te vervullen. Naast die ‘groenpluk’ speelt mogelijk ook een rol dat de zorg en begeleiding van mbo-scholieren tekortschiet. Daardoor haken leerlingen eerder ongediplomeerd af.