Moslims uitgenodigd om in Joodse synagoge te bidden na brand in moskee

Moslims uitgenodigd om in Joodse synagoge te bidden na brand in moskee

Bijna 600 moslims gingen afgelopen vrijdag bidden in de Centrale Synagoge van New York. Dat gebeurde nadat de moskee waar de moslims normaal bidden onbruikbaar was geworden vanwege brand.

Toen een moskee in New York net vóór het vrijdaggebed onbruikbaar werd vanwege een brand die begon in een restaurant onder de moskee sprongen de Joodse buren de moskeegangers te hulp. Ze nodigden de moskeegangers uit om in hun synagoge te bidden.


 

De imam van de moskee hoopte aanvankelijk dat de moskee veilig genoeg zou zijn om het vrijdaggebed te verrichten, maar de brandweer raadde dat af.

De spontane ‘last-minute uitnodiging’ van de Joodse gemeenschap resulteerde in een moment van interreligieuze solidariteit in de Central Synagoge in New York City, vertelt een getuige: “We praten veel over de eenheid van mensen en de eenheid van liefde en dat was zo duidelijk vandaag,” aldus getuige Mutlu tegen de media.

Nadat de rabbijn van de Centrale Synagoge zag dat het voor de moslims zeer belangrijke vrijdaggebed niet door kon gaan in de moskee, twijfelde hij geen moment en nodigde de imam samen met de andere moslims uit in de synagoge die een paar deuren verder in de straat ligt. De imam accepteerde het aanbod en de rabbijn bracht de moslims die zich hadden verzameld naar de synagoge.

Uiteindelijk hebben ongeveer 600 moslims in de evenementenruimte van de synagoge het vrijdaggebed verricht.

De imam van de moskee heeft in zijn preek de uitnodiging van de Joodse gemeenschap het ‘meest gezegende moment’ in zijn leven in New York hebben genoemd. (Zie video hieronder). Hij dankte Allah dat hij en de andere moskeebezoekers “getuige mochten zijn van de liefde en de zorg” die zij kregen.


 

“Eén persoon kan veel schade aanrichten en veel pijn veroorzaken,” zegt getuige Mutlu, verwijzend naar de Nieuw-Zeelandse schutter. “Maar we kunnen samenkomen en we kunnen genezen. Dit zijn de verhalen die we door moeten vertellen, dit zijn de momenten waarop we echt ontdekken wie onze buren zijn,” zei hij.

Waardeer je dit artikel? Volg Demet TV op Facebook en Twitter.