Zijn benzineprijzen in de VS daarom zo laag?

Zijn benzineprijzen in de VS daarom zo laag?

OPINIE

Een liter benzine kost in de Verenigde Staten aan het begin van dit jaar 60 eurocent. In Turkije kost benzine op dit moment twee keer zo duur: 1 euro en 16 cent. En in Nederland betaal je maar liefst 1,67 euro voor een liter benzine. Dat blijkt uit een onlangs gepubliceerde onderzoek van de website globalpetrolprices.

Opvallend genoeg is de prijs voor een liter benzine in de Verenigde Staten relatief goedkoop. In landen met veel oliereserves zoals Saoedi-Arabië, Iran, Irak, Koeweit en Libië is olie goedkoper dan in de Verenigde Staten. Maar hoe kan het dan dat de prijs voor benzine in de Verenigde Staten relatief toch zo goedkoop is? Heeft het enkel te maken met het feit dat de VS weinig accijns int op benzine?

Venezuela, Iran, Irak, Koeweit en Libië: Wat valt op?

Iran, Irak, Koeweit, Libië en Venezuela zijn landen die voor komen in top-10 van landen met de meeste oliereserves. Opvallend genoeg is er ook altijd sprake van een chaos in deze landen en de VS speelt op de een of andere manier altijd een rol in deze chaos. Vaak is de VS deze landen zelfs binnengevallen  om er ‘democratie‘ te brengen.

VENEZUELA (wereldwijd tweede grootste olievoorraad)

De verhoudingen tussen Venezuela en de VS zijn erg slecht. De Verenigde Staten wil president Nicolás Maduro van Venezuela weg hebben (zie hier, hier en hier).  Maduro zag zich genoodzaakt om middels een videoboodschap de inwoners van de VS direct aan te spreken. (zie hierboven). Venezuela is na Saoedi-Arabië het grootste producent van ruwe olie ter wereld. Het land heeft enorme voorraden bij het meer van Maracaibo, de Golf van Venezuela en de rivier de Orinoco.

IRAN (wereldwijd vierde grootste olievoorraad)

Verhoudingen tussen Iran en de Verenigde Staten zijn ronduit slecht. De VS hanteert sancties tegen Iran om de regering op de knieën te krijgen. (zie hier) De relatie tussen de VS en Iran is verder verslechterd sinds president Donald Trump besloot het nucleaire akkoord te verscheuren dat onder zijn voorganger Barack Obama is gesloten met Teheran. Trump wil een betere deal met Iran en probeert de regering in Teheran onder druk te zetten door het instellen van sancties.

IRAK (wereldwijd vijfde grootste olievoorraad)

Irak is door de Verenigde Staten aangevallen omdat het land massavernietigingswapens zou hebben. Leider Saddam Hoessein is afgezet en op 30 december 2006 opgehangen. De massavernietigingswapens zijn nooit gevonden. Wel zijn volgens sommigen meer dan 1 miljoen Irakezen vermoord. (zie hier)

KOEWEIT (wereldwijd zesde grootste olievoorraad)

De VS valt Koeweit binnen tijdens de Golfoorlog in 1990. De oorlog duurt tot februari 1991. De oorlog werd gekenmerkt door het gebruik van livebeelden van de frontlinie, uitgezonden door de CNN. De oorlog kreeg de bijnaam Video Game War wegens de dagelijkse uitzending van beelden vanuit Amerikaanse bommenwerpers tijdens Operation Desert Storm.

LIEBIE (wereldwijd negende grootste olievoorraad)

Afbeeldingsresultaat voor Qadhafi death

De VS en oud-leider Kadhafi waren op zijn zachts gezegd geen goede vrienden. Met militaire steun van de VS is Kadhafi op 20 oktober 2011 gedood in Sirte.

We zien keer op keer dat waar in de wereld er ook ellende is, dat de Verenigde Staten daar wel een rol in spelen. Zeker als dit olielanden zijn.

We ontkomen dan ook niet om de vraag te stellen: Zijn de benzineprijzen in de VS daarom zo laag?