Categories Nieuws Artikelen

Obama lookalike doet goede zaken

De lange slungelige man heeft een groep beveiligers om zich heen en ook beschikt hij over de karakteristieke oren en draagt hij een reversspeld van de Amerikaanse vlag. Maar toch is het niet Barack Obama. Het is invalleraar Larry Graves, een lookalike van de Amerikaanse president.

Graves en de president hebben nog iets gemeen: een overvolle agenda in de aanloop naar de inauguratie volgende week. De lookalike reist van hot naar her voor bedrijfsuitjes, fotosessies en andere bijeenkomsten. “Het is zeker een drukke tijd”, zegt Graves. “De periode tussen de campagne en de inauguratie is het drukst. Barack Obama is een gerespecteerde man. Mensen willen hem graag op hun feestje hebben.”

In een hotel in Chantilly in de Amerikaanse staat Virginia lopen zogenaamde beveiligers rond met oortelefoontjes.


De hotelbewakers fluisteren in hun mouw. Op het moment dat Graves de zaal binnenloopt kijken mensen om en houden ze hun adem in. “Wow…dat is toch niet? Is dat Obama?”, vraagt een van de aanwezigen. Mensen applaudisseren, enkelen jouwen en alle camera’s in de zaal flitsen tegelijkertijd.Graves doet meer voor zijn optredens dan simpelweg op de president lijken en een pak aantrekken. Hij draagt make-up, maakt zijn lippen en wenkbrauwen donkerder, heeft een nepmoedervlek naast zijn neus en gebruikt zelfs witte verf om zijn haar wat grijzer te maken.

Uit een snelle zoektocht op Google blijkt dat er tientallen lookalikes van Obama te huur zijn. Volgens de manager van Graves betalen bedrijven zo’n elfhonderd dollar per optreden en komen er in de aanloop naar de inauguratie wekelijks twee of drie boekingen binnen.

Graves, die woensdag 58 jaar wordt, houdt van zijn werk. “Ik ben blij dat ik in dit land woon en ik blij dat ik een Amerikaan ben”, zegt hij. “En om dat enigszins aan mensen te kunnen laten blijken, het is een eer, eerlijk waar. Het is leuk, maar het is een eer.” Graves heeft de man die hij nadoet nog nooit ontmoet, maar zou de president graag uitdagen voor een potje basketbal. “Ik denk dat ik hem wel kan hebben. Hij kan maar beter gaan oefenen.”

14 januari 2013, 14:36
©Demet TV