Categories Nieuws Artikelen

Eerste ijsdag van het jaar een feit

Maandag gaat de boeken in als de eerste officiële ijsdag van het jaar. De temperatuur in De Bilt bleef de hele dag onder de nul graden, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Het kwik kwam maandag niet boven de -1,9 graden. De koudste temperatuur, -7,4 graden, werd maandagochtend gemeten. Rond 16.00 uur begon de temperatuur alweer te dalen tot -2,4 graden. Voor een officiële ijsdag mag het kwik in De Bilt niet boven het vriespunt uit komen. Maandag was het alleen in het uiterste westen van Zeeland even boven nul met 0,5 graden.

Maandagmiddag hebben zich inmiddels de eerste sneeuwbuien in Nederland gemeld.


Volgens de woordvoerder zijn het een paar losse buitjes die wel iets verder het binnenland in trekken dan eerder was verwacht. Lokaal kan er in het zuidoosten al tot vijf centimeter sneeuw vallen.

Maandagnacht wordt een nieuwe storing verwacht, die vrijwel in het hele land voor enkele centimeters sneeuw zorgt. Alleen in de noordoostelijke provincies blijft het waarschijnlijk droog. In het zuidwesten valt naar verwachting zo’n tien centimeter. De woordvoerder verwacht dat dat dinsdagochtend nog wel eens tot veel ellende op de weg kan zorgen.

Door de sneeuw kan dinsdagnacht vermoedelijk de eerste strenge vorst van het jaar genoteerd worden met temperaturen onder de -10 graden. De rest van de week blijft het aanhoudend koud. Vermoedelijk kan tegen het weekeinde aan op veel plekken geschaatst worden.

14 januari 2013, 16:27
©Demet TV