Categories Nieuws Artikelen

Genezingskans kinderleukemie verdubbeld

De kans op genezing voor kinderen met teruggekeerde acute myeloïde leukemie is in twintig jaar tijd gestegen van zestien naar 36 procent. Dat is te danken aan een nieuwe behandeling, blijkt uit onderzoek waaraan onder meer in Nederland is gewerkt, meldt het VUmc in Amsterdam dinsdag.

Acute myeloïde leukemie is een vorm van bloedkanker die elk jaar in Nederland dertig en wereldwijd meer dan tienduizend kinderen treft. Het onderzoek betrof ruim vijfhonderd kinderen die behandeld waren voor de ziekte.


De studie is uitgevoerd in twintig landen, waaronder Nederland, Duitsland, Frankrijk en andere Europese landen, maar ook in Israël, Argentinië en Amerika.

Bij de nieuwe behandeling werd een nieuw medicijn geïntroduceerd, liposomaal daunorubicine. Volgens het VUmc zijn er sterke aanwijzingen dat dit medicijn minder hartschade veroorzaakt, een bij kinderen gevreesde bijwerking op lange termijn. Na de behandeling met geneesmiddelen volgde bij alle patiënten een beenmergtransplantatie, een essentieel onderdeel van de behandeling als de leukemie is teruggekomen, en nodig voor definitieve genezing.

Volgens hoogleraar kinderoncologie bij het VUmc Gert-Jan Kaspers betekenen de cijfers dat elk jaar in Europa tientallen kinderen meer genezen van deze ziekte. Binnenkort begint de groep van Kaspers aan een Europees vervolgonderzoek waarbij een ander nieuw geneesmiddel, gemtuzumab ozogamicine, onder de loep wordt genomen.

15 januari 2013, 11:03
©Demet TV