Ouders blij met hogere leeftijdgrens tabak

Ruim tachtig procent van de ouders met kinderen staat achter de verhoging van de minimumleeftijd voor het kopen van tabak en alcohol naar 18 jaar. Dat blijkt uit het Peilstationsonderzoek Ouders 2012, meldt het Trimbos-instituut dinsdag.

Ouders met kinderen in de leeftijd 14-15 jaar zeggen dat het nu lastig is om de huidige regel ‘geen alcohol onder de 16′ te handhaven. Het percentage ouders dat strenge regels wil over sigaretten en drank onder de 16 jaar is de afgelopen twee jaar gestegen. Voor alcohol steeg het percentage van 66 naar 72 procent, voor roken van 67 naar 76 procent.

Het kabinet besloot vrijdag dat de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak van 16 naar 18 jaar gaat.


Eerder werd al besloten dat ook de leeftijdsgrens voor het bezit van alcohol wordt verhoogd naar 18 jaar.Uit het onderzoek blijkt verder dat ouders het gebruik van zowel tabak, alcohol als cannabis door hun kinderen nog steeds chronisch onderschatten. Ze weten wel vaak dat hun kind drinkt, maar onderschatten de hoeveelheid. Voor roken geldt dat de helft van de ouders weet dat hun kind dit doet, van cannabisgebruik is een kwart van de ouders op de hoogte.

De ouders zijn ook voor het eerst bevraagd over het internetgebruik van hun kinderen. De helft van de scholieren wordt niet gecontroleerd op hun surfgedrag. Hoewel de helft van de ouders beweert strenge regels te stellen ten aanzien van het internetgebruik, herkent maar een op de vijf scholieren dit, aldus het Trimbos-instituut.

15 januari 2013, 12:14
©Demet TV