Categories Nieuws Artikelen

FNV Eemshaven treft schikking voor Polen

Vakbond FNV Eemshaven heeft een schikking getroffen met Remak. De Polen die voor het installatiebedrijf aan de RWE-centrale in Eemshaven werken, krijgen nu salaris volgens de Nederlandse cao. Bovendien geldt de avondtoeslag van zo’n tien procent niet alleen meer voor de monteurs, maar ook voor de lassers. Dat heeft de vakbond dinsdag bekendgemaakt.

In ruil hiervoor hoeft Remak de naheffing die de Groningse rechtbank het installatiebedrijf in oktober oplegde slechts over een periode van een halfjaar te betalen. Volgens een woordvoerder van FNV Eemshaven bedraagt de naheffing ongeveer een half miljoen euro.


De werknemers hebben deze naheffing al ontvangen.

De Polen die nog steeds aan het werk zijn op de bouwplaats van de RWE-centrale hebben loonsverhoging gekregen. Zij krijgen nu het minimumloon dat ook voor Nederlandse metaalbewerkers geldt.

FNV heeft naar eigen zeggen geschikt, omdat ze niet wilden dat Remak over de kop ging. “Remak is dan wel de werkgever, maar het project waar ze aan werken, is ze door een multinational gegund”, aldus de woordvoerder. “Partijen als Alstom Power en RWE-Essent zijn in deze zaak de echte slechteriken, omdat ze niet ingrepen.”

15 januari 2013, 14:14
©Demet TV