‘Bijna helft van mensen bij schuldhulp heeft werk’

Voor het eerst zijn er meer werkenden dan mensen met een uitkering die schuldhulpverlening aanvragen. Bijna de helft van de mensen in het bestand van de brancheorganisatie voor schuldhulpverlening NVVK heeft inkomen uit werk, tegen ongeveer veertig procent met een uitkering. Dat zegt de voorzitter van de NVVK Joke de Kock vrijdag in het Nederlands Dagblad.

Volgens De Kock konden mensen met werk vaak gemakkelijk extra geld lenen. “Maar tegenwoordig kan dat niet meer, terwijl deze groep wel veel financiële verplichtingen is aangegaan”, stelt zij in het ND.


Ook komen veel mensen in de problemen wanneer zij hun huis met verlies verkopen en met een restschuld blijven zitten.

In 2011 deden 76 duizend mensen een beroep op de schuldhulpverlening. Over vorig jaar zijn nog geen cijfers bekend, maar volgens De Kock waren het er waarschijnlijk meer. De komende maanden krijgt het NVVK de exacte cijfers over 2012 binnen.

Doordat werkenden meer geld konden lenen dan mensen met een uitkering, neemt ook de hoogte van de schuld van de nieuwe probleemschuldenaren toe. Bij werkenden die bij schuldhulp aankloppen, gaat het vaak om schulden van zo’n tien- tot twintigduizend euro, zegt De Kock.

18 januari 2013, 12:41
©Demet TV