Haselhoef vrijuit wegens fouten justitie

Voormalig islamitisch verzorger Abdullah Haselhoef krijgt geen straf voor fraude met kinderopvangtoeslag voor werkende ouders. Justitie heeft fouten gemaakt in de zaak tegen Haselhoef, waardoor de rechtbank in Den Haag de officier van justitie vrijdag niet-ontvankelijk verklaarde. De zaak is daarmee afgedaan.

Het Openbaar Ministerie in Den Haag eiste vorige maand drie jaar cel tegen Haselhoef. Volgens justitie heeft hij tussen 2006 en 2011 met zijn gastouderbureau Family House in Den Haag toeslagen aangevraagd voor het opvangen van kinderen, terwijl de kinderen niet daadwerkelijk werden opgevangen. Hij zou zo bijna tweeënhalf miljoen euro aan kinderopvangtoeslagen hebben ontvangen.

Volgens de rechtbank heeft de aanhouding van Haselhoef op onterechte gronden plaatsgevonden, omdat de verdenking was gebaseerd op een onjuiste interpretatie van de regels. Er was geen sprake van een concrete verdenking van een strafbaar feit. “De verdachte is daardoor publiekelijk onterecht gestigmatiseerd als fraudeur”, aldus de rechtbank.


Ook in de zaak tegen zes medeverdachten is de officier niet-ontvankelijk verklaard.

Haselhoef was eerder islamitisch geestelijk verzorger in ziekenhuizen en kreeg na de aanslagen van 11 september 2001 bekendheid als officieuze woordvoerder van de Nederlandse moslimgemeenschap. Nadat hij had gezegd dat praktiserende homoseksuelen volgens de Koran de doodstraf moeten krijgen als ze worden betrapt, ontstond veel commotie. Hij bood hier later zijn excuses voor aan.

Haselhoef werd in 2006 voorzitter van de Nederlands Moslim Raad, maar werd een jaar later opgevolgd. Hij verhuisde toen vanwege pesterijen vanuit het Zeeuwse Krabbendijke naar Duitsland. Daar werd hij in februari 2011 aangehouden.

18 januari 2013, 15:22
©Demet TV