Rechter verbiedt stalkende ex gebruik sociale media

Een man die op sociale media een lastercampagne voerde tegen zijn ex-vriendin en hun kinderen, mag een jaar lang geen gebruikmaken van Hyves, Facebook en zijn blog. Hij moet zijn profielen verwijderen, blijkt uit een vonnis van de kortgedingrechter van de rechtbank in Amsterdam dat NRC Handelsblad dinsdag online zette.

De man had de vrouw uit Weesp via sociale media beschuldigd van onder meer pedofilie, prostitutie, nazisme en psychische aandoeningen.


Ook zette hij een rapport van de Raad voor de Kinderbescherming over hun kinderen online.

Wanneer de man zich niet houdt aan zijn socialemediaverbod, mogen de providers zijn profielen verwijderen. De verdediging oordeelde dat de profielen privé zijn en dus niet voor iedereen toegankelijk. De rechter verwierp dit argument echter, want via Google kon de vrouw zijn aantijgingen nog steeds gemakkelijk vinden.

In augustus had de rechter ook al bepaald dat de man moest stoppen met zijn lastercampagne en zijn profielen moest verwijderen. Ook kreeg de vader een gebiedsverbod opgelegd, dat hij toegaf te hebben overtreden. Wanneer dit opnieuw gebeurt, wacht de man maximaal drie dagen cel per overtreding, zo oordeelde de rechter.

22 januari 2013, 15:02
©Demet TV