Opstelten onderzoekt anonieme online tip

Ivo Opstelten (VVD) gaat onderzoeken of anonieme tips aan de politie voortaan ook via internet kunnen worden gegeven. De minister van Veiligheid en Justitie gaat hiertoe overleggen met de stichting achter Meld Misdaad Anoniem, zegde hij donderdag toe tijdens een overleg in de Tweede Kamer over politieonderwerpen.

Tijdens dat debat pleitte VVD’er Klaas Dijkhoff om de mogelijkheden om anoniem aangifte te kunnen doen uit te breiden, bijvoorbeeld via de computer of met een app. Dan gaat het ook om het versturen van beelden.


Hij wees erop dat filmpjes nu al vaak verschijnen op Twitter of Facebook. Die beelden zouden eigenlijk naar de politie moeten maar dat gebeurt nu vaak niet, omdat Meld Misdaad Anoniem alleen telefonisch bereikbaar is. Volgens Dijkhoff is het technisch mogelijk om op een veilige manier via internet de politie anoniem te kunnen tippen.

Opstelten sprak van een ’terechte vraag’ van Dijkhoff. Hij gaat in overleg met de stichting achter Meld Misdaad Anoniem om te bezien of dit mogelijk is, met behoud van anonimiteit. De bewindsman maakte wel een voorbehoud, omdat de stichting onafhankelijk is. Maar hij liet doorschieten dat niettemin goed naar hem zou worden geluisterd, omdat de stichting subsidie van het rijk krijgt.

24 januari 2013, 12:55
©Demet TV