‘Woningverkopen veertig procent gedaald in januari’

In januari zijn veertig procent minder woningen verkocht dan een jaar eerder. “Dit is precies het aantal dat in december meer werd verkocht”, stelt Makelaarsland donderdag in zijn maandelijkse woningmarktindicator. Volgens de makelaarsorganisatie is het totaal aantal woningverkopen in januari uitgekomen op 3500.

Veel kopers hebben de aanschaf van een woning naar voren gehaald, omdat zij voor het einde van vorig jaar nog konden profiteren van de oude hypotheekregels. In december werden daardoor volgens de makelaar nog 8500 woningen verkocht. De verkopen in het laatste kwartaal van vorig jaar waren door de aangekondigde aanscherping van de hypotheekregels per 1 januari het hoogst in drie jaar tijd. Volgens het makelaarsbedrijf is het aantal bezichtigingen in januari echter veel minder hard teruggelopen tot zestigduizend, veertien procent minder dan een jaar eerder.


“De koopbehoefte blijkt met ingang van de nieuwe hypotheekregels nog steeds aanwezig”, stelt directeur van Makelaarsland Jeroen Stoop in een verklaring. De makelaarsorganisatie verwacht dat er in februari weinig zal veranderen ten opzichte van januari. Vanaf maart wordt een toename in het aantal verkopen verwacht.

31 januari 2013, 10:43
© [Copyright 2013 Demet TV]