Ledenteruggang VVD het grootst

De VVD heeft haar ledenbestand vorig jaar met 7,5 procent zien krimpen. De partij van Mark Rutte zag het grootste percentage leden vertrekken van alle politieke partijen. De VVD wordt echter op de voet gevolgd door GroenLinks, waar 7,1 procent van de leden afscheid nam. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen.

De teruggang van de VVD heeft volgens het documentatiecentrum sterk te maken met de ophef die in de herfst ontstond over het voornemen van het nieuwe kabinet van VVD en PvdA om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken.


De teruggang bij GroenLinks kwam door de conflicten binnen de partij, onder meer over de positie van politiek leider Jolande Sap. Tot de verliezers behoorden verder het CDA en de ChristenUnie.De in 2011 door Jan Nagel opgerichte ouderenpartij 50Plus was zowel in relatieve als absolute zin de grootste groeier. De partij zag haar ledental stijgen met bijna 4500 mensen, wat neerkomt op een ruime verdrievoudiging van het ledenbestand. Ook D66 en de SGP maakten een flinke slag met toenames van bijna tien en zes procent. De toename bij D66 begon overigens al in 2009. Ook PvdA, PvdD en de SP verwelkomden meer leden.

Het ledental van alle politieke partijen in de Tweede Kamer steeg vorig jaar in totaal met 1,2 procent van 311.311 tot 315.109. De toename past in het patroon dat partijen het goed doen in jaren waarin Tweede Kamerverkiezingen worden gehouden en er veel belangstelling in de media is voor politiek en partijen, aldus het documentatiecentrum. In 2002, 2003, 2006 en 2010 deden politieke partijen het ook goed, om in de daaropvolgende jaren het ledental weer wat weg te zien zakken.

Van de 12.689.810 kiesgerechtigden die Nederland bij de Tweede Kamerverkiezingen in september telde, is circa tweeënhalf procent lid van een politieke partij.

01 februari 2013, 10:58
©Demet TV