Enige hbo-opleiding tot imam verdwijnt

De enige Nederlandse beroepsopleiding tot imam houdt op te bestaan. Dat bevestigt een woordvoerder van Hogeschool Inholland vrijdag na berichtgeving hierover in Trouw. De studie is zo verlieslijdend dat doorgaan geen zin heeft.

Nieuwe aanmeldingen bij de opleiding worden vanaf nu geweigerd. De huidige studenten mogen hun opleiding wel afmaken, licht de zegsvrouw toe. In 2018 moet de laatste hbo-opgeleide imam afgestudeerd zijn.

Bestuursvoorzitter van Inholland Doekle Terpstra, die werd aangesteld om de hogeschool weer financieel gezond te maken, noemt de bezuiniging in Trouw onvermijdelijk. “We moeten heel eerlijk zijn. De imamopleiding kost veel geld en zal nooit rendabel worden.


Zelfs de speciale subsidie van het ministerie van Onderwijs kan niet voorkomen dat we er flink op moeten toeleggen”, aldus Terpstra.De imamopleiding in Amstelveen is volgens de bestuursvoorzitter een van de duurste trajecten van de hogeschool. “Van de 150 studenten hebben er relatief veel intensieve begeleiding nodig. Je hebt toch te maken met studenten met verschillende culturele achtergronden.” Ook telde de opleiding relatief veel langstudeerders.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid vreest dat Nederland de grip op zijn moskeeën zal verliezen. “Nederlandse moslims hebben erg veel behoefte aan eigen imams”, aldus woordvoerder Yassin Elforkanim in de krant.

De imamopleiding in Amstelveen startte in 2006. Gehoopt werd dat islamitische geestelijken zo beter zouden integreren in de Nederlandse cultuur.

Bij de Vrije Universiteit van Amsterdam is nog wel een masteropleiding islamitische geestelijke zorg te volgen. Die is er sinds 2005.

08 februari 2013, 09:46
©Demet TV