Hypotheekregels woonakkoord zorgen voor verwarring

De nieuwe regels voor het financieren van een koopwoning zorgen voor verwarring. Het is onduidelijk hoe de regels moeten worden toegepast en ze bieden geen nieuwe mogelijkheid voor het financieren van een hypotheek. Dat blijkt uit de reacties van de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Hypotheker op het woonakkoord.

Volgens de VEH lijkt het erop dat naast de hypotheek een tweede lening kan worden afgesloten tot maximaal vijftig procent van de hypotheek. De koper leent daarmee extra geld om zijn hypotheeklasten te kunnen betalen, is de lezing van de belangenvereniging. Zo financiert de koper niet zijn woning, maar zijn hypotheek.

De Hypotheker spreekt van een wassen neus als het gaat om hypotheekversoepeling. “Men spreekt al dagen over iets dat binnen het huidige belastingplan ook al mogelijk is”, aldus een woordvoerder.


De bestaande richtlijnen bieden namelijk ook al de mogelijkheid om een voor vijftig procent aflossingsvrij leningdeel af te sluiten.Het volledig en annuïtair aflossen van hypotheken binnen dertig jaar blijft de norm, staat in het akkoord. Wel komt er de mogelijkheid om naast de hypotheek een tweede lening af te sluiten tot vijftig procent van de waarde van de woning, met een looptijd van maximaal 35 jaar.

Deze tweede lening kan niet worden afgetrokken van de belastingen. Dit betekent dat de maandlasten in de eerste jaren lager uitvallen. Over de gehele periode zijn de kosten echter veel hoger.

13 februari 2013, 14:22
©Demet TV