Categories Nieuws Artikelen

PvdA overweegt verbod op hoerenlopen

De PvdA onderzoekt of hoerenlopen strafbaar moet worden gemaakt. Kamerlid Myrthe Hilkens reist donderdag naar Zweden om te bekijken of het strenge beleid daar helpt om gedwongen prositutie tegen te gaan, schrijft het AD maandag.

Wie in Zweden een prostituee betaalt, kan een boete of celstraf krijgen. “Een groot deel van de prostituees wordt dag in dag uit verkracht”, stelt het Kamerlid. Volgens haar doet vijftig tot tachtig procent van de prostituees in Nederland haar werk onder dwang van een mensenhandelaar of pooier.

De PvdA was dertien jaar geleden medeverantwoordelijk voor de afschaffing van het bordeelverbod. Tegelijk werd in Zweden hoerenlopen strafbaar gesteld. Hilkens zegt met een open geest te kijken wat Nederland van Zweden kan leren. “Het is niet mijn inzet meteen na mijn reis hoerenlopen te verbieden, maar ik sta er wel voor open.”


Als het Zweedse beleid betekent dat vrouwen waar nu nog ‘een beetje’ zicht op is in flatjes verdwijnen, heeft het Nederlandse systeem volgens Hilkens misschien de voorkeur. De belangrijkste vraag is volgens haar of het illegale circuit in Zweden niet is gaan bloeien door het verbod.

Het was volgens haar naïef om van prostitutie een legaal beroep te maken. “Als het een gewoon beroep was, zou jij het heel normaal vinden als jouw zus morgen vertelt dat ze haar lichaam op de Wallen gaat verkopen om de rekeningen te betalen. Dat vind ik heel ongewoon en laten we dat vooral zo houden.”

Dat hoerenlopen zo oud is als de mensheid zelf is volgens haar geen argument. “Moord is ook zo oud als de mensheid.”

18 februari 2013, 07:35
© [Copyright 2013 Demet TV]