Horeca wijkt voor veiligheid tijdens huldiging Dam

Met het Koninginnedagdrama van 2009 nog in het achterhoofd maakt zowel de gemeente als de Amsterdamse horeca zich op voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Enkele horecagelegenheden hebben besloten hun deuren uit veiligheidsoverwegingen te sluiten, maar kroegeigenaren wachten nog in spanning af of ze überhaupt open mogen op de laatste dinsdag van april.

“Bij ons zijn er tijdens Koninginnedag geen kamers te huur met zicht op de Dam”, vertelt een baliemedewerker van hotel Krasnapolsky.


Nadat bekend werd dat de inhuldiging gaat plaatsvinden voor de deur van het hotel, besloot de directie veiligheid boven winst te verkiezen. Geen kamers aan de Damzijde van het hotel, geen podium voor boosdoeners.” Ook het gebouw van de Bijenkorf is gesloten en de naastgelegen Euro Pub sluit ook vrijwillig zijn deuren. Niet elke kroeg aan de Dam is van plan om de deuren vrijwillig dicht te houden. De eigenaar van de Ierse pub Yip Fellows liet Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten een omzet met ‘vijf nullen’ mis te lopen als de kroeg dicht moet blijven. “De gemeente is zich bewust van de financiële zorgen die horecaondernemers hebben, maar we kunnen die niet wegnemen”, vertelt de woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan. “We moeten een leuke, maar vooral veilige dag organiseren en of horeca daarin past, weten we nog niet zeker. Wat we wel zeker weten is dat horecaondernemers bij een verbod helaas niet op een financiële compensatie hoeven te rekenen.”

Bezorgde horecaeigenaren zoeken dan ook steun bij ondernemersorganisatie KHN. Een KHN-woordvoerder van de afdeling Amsterdam snapt niet waarom de gemeente het de horecaondernemers zo lastig maakt. Het schenken van alcohol brengt volgens de zegsman de veiligheid niet in gevaar. “Het zou juist goed zijn om de kroegen open te houden. Iedereen wordt toch gescreend en de kroegen zorgen ervoor dat mensen niet allemaal op straat staan te drinken. Het is eerder relevant om hoge openbare gebouwen aan de Dam te sluiten, zodat de Dam in ieder geval ‘scherpschutterproof’ is.”

Welke kroegen hun deuren open mogen op 30 april, maakt de gemeente over enkele weken bekend.

18 februari 2013, 14:32
©Demet TV