Categories Nieuws Artikelen

‘Wilders riskeert vervolging in Australië’

PVV-leider Geert Wilders riskeert vervolging als hij met zijn toespraken over de schreef gaat tijdens zijn bezoek in Australië. Dat zegt de voorzitter Chin Tan van de multiculturele commissie van de deelstaat Victoria in de krant Daily Telegraph.

Wilders houdt dinsdag een toespraak in Melbourne, de hoofdstad van Victoria. Het staat hem vrij zijn standpunten over het voetlicht te brengen, maar hij moet ‘heel voorzichtig’ zijn dat hij hiermee niet de wetten tegen godslastering overschrijdt en ‘wat wij hier in Australië van waarde vinden’, aldus Tan in de krant.

Mocht de PVV-leider iets zeggen dat ‘juridische implicaties’ heeft, dan is Tan er zeker van dat de politie ermee aan de slag gaat. Het gaat dan om het aanzetten tot haat, bijvoorbeeld door te stellen dat moslims niet kunnen integreren. Dergelijke opmerkingen zorgen voor tweespalt in de samenleving, aldus Tan.


De minister van multiculturele zaken en burgerschap van de deelstaat Victoria Nick Kotsiras laat in de krant weten dat zijn departement Wilders’ uitspraken niet in de gaten zal houden. Wel zal worden gereageerd op eventuele klachten door een mensenrechtencommissie. De bewindsman laat verder weten dat hij achter de vrijheid van meningsuiting staat, maar dat die gepaard gaat met verantwoordelijkheid.

Behalve in Melbourne zal Wilders ook lezingen geven in Sydney en Perth. De toespraken gaan onder meer over vrijheid, de islam en het westen. Wilders is in het land op uitnodiging van de Australische anti-islamgroepering Q Society.

De PVV-leider wilde eigenlijk vorig jaar al naar Australië, maar dat ging niet door toen Wilders zijn visum niet direct rond kreeg. Eind oktober liet de Australische minister van immigratie Chris Bowen weten een visum voor Wilders niet tegen te houden waarna voor hem de weg vrij was om alsnog naar Australië te gaan.

Uit de twitterpagina van Wilders blijkt dat hij inmiddels is gearriveerd. Wilders heeft een foto geplaatst waarop hij een koala knuffelt, vergezeld van de tekst ‘welcome to Australia’.

18 februari 2013, 14:55
© [Copyright 2013 Demet TV]