Categories Nieuws Artikelen

Onderzoek AIVD naar cyberaanval

Inlichtingendienst AIVD gaat samen met andere diensten onderzoek doen naar de cyberaanval waarbij criminelen vorig jaar toegang kregen tot een bestand van 750 gigabyte. De dataset zal volledig worden geanalyseerd, bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie dinsdag.

Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met de militaire inlichtingendienst MIVD, de politie, het Openbaar Ministerie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). De eerste resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting over drie weken bekend.

Het gaat daarbij om ‘aanvullend en nader onderzoek’, stelt Veiligheid en Justitie.


Het NCSC kreeg in december al een deel van de dataset met de IP-adressen van de geïnfecteerde computers. Het centrum heeft hierop de eigenaren van die IP-adressen ingelicht, voor zover mogelijk was. Daarmee is door het NCSC op dat moment ‘adequaat geacteerd’. “Het is nu van belang om de dataset in een brede context te analyseren.”

De NOS stelde vorige week nog dat de overheid wist welke bedrijven en overheidsinstellingen werden getroffen door cybercriminelen, maar niets zou hebben gedaan met die kennis.

Bij de aanval kwamen de computerbestanden van duizenden bedrijven en instellingen, waaronder ministeries, gemeenten, ziekenhuizen en universiteiten in handen kwamen van Oost-Europese criminelen. De daders lopen nog vrij rond. Met een zogeheten botnet, een netwerk van computers, kregen de cybercriminelen toegang tot 150 duizend computers in Nederland.

19 februari 2013, 13:22
©Demet TV