Koers KPN zakt onder drie euro

Het aandeel KPN is woensdagochtend onder de drie euro gezakt. Rond 11.30 uur noteerde het aandeel een verlies van acht procent op 2,97 euro. Het bedrijf kondigde woensdag aan dat grootaandeelhouder América Móvil, het bedrijf van de schatrijke Mexicaan Carlos Slim, akkoord is met een aandelenemissie van drie miljard euro.

Het aandeel schommelde tot halverwege 2011 jarenlang tussen de tien en de twaalf euro. Sindsdien is de koers fors gedaald.

Analist Jos Versteeg noemt de emissie van drie miljard euro een onverwachte tegenvaller. De markt rekende er volgens hem op dat de vier miljard euro die KPN wil ophalen voor de helft via een claimemissie van aandelen zou lopen en voor de andere helft als schuld zou worden uitgegeven in de vorm van zogeheten hybride kapitaalinstrumenten.

KPN en América Móvil kwamen echter overeen dat drie miljard euro via een claimemissie wordt opgehaald en slechts euro miljard euro hybride.


Het Mexicaanse bedrijf mag in ruil voor steun aan de emissie twee commissarissen benoemen bij het bedrijfVolgens Versteeg zijn de twee commissarissen die América Móvil mag voordragen ‘erg belangrijk’ voor de Mexicanen. Hiermee verkrijgen zij directe invloed binnen KPN, wat volgens de analist past bij de langetermijnvisie van de grootaandeelhouder.

Aandeelhouders van KPN hoeven niet langer te rekenen op een bod door América Móvil op heel KPN. De Mexicanen hebben aangegeven het belang niet uitbreiden tot boven de dertig procent.

Dit verbaast Versteeg niet. “América Móvil wil helemaal geen 12,5 miljard euro extra schuld op de balans.”

20 februari 2013, 12:06
©Demet TV