Ombudsman onderzoekt zorg voor asielzoekers

De Nationale ombudsman onderzoekt of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland de zorg krijgen waar zij recht op hebben. Artsen die vorig jaar uitgeprocedeerde asielzoekers in het tentenkamp in Ter Apel hielpen hebben bij hem geklaagd over de gebrekkige zorg die deze mensen kregen, meldt ombudsman Alex Brenninkmeijer donderdag.

De asielzoekers hadden verschillende aandoeningen, maar bleven volgens de artsen langdurig verstoken van medische zorg. Brenninkmeijer onderzoekt nu in hoeverre de overheid goede en toegankelijke medische zorg voor de asielzoekers waarborgt.

De asielzoekers kregen in het asielzoekerscentrum nog wel de zorg die ze nodig hadden, maar toen ze eenmaal waren uitgeprocedeerd niet meer. Het gaat volgens de ombudsman om mensen die niet terug kunnen naar hun land van herkomst.


De artsen die bij Brenninkmeijer hebben geklaagd verzorgden de asielzoekers vrijwillig en op eigen kosten.Brenninkmeijer heeft inmiddels in Amsterdam-Zuidoost gesproken met vluchtelingen die zijn opgevangen in een kerkgebouw. Ook sprak hij met artsen van Dokters van de Wereld, een organisatie die vluchtelingen helpt. Een knelpunt is volgens hem dat regelingen niet bekend zijn bij uitgeprocedeerde asielzoekers. Ook huisartsen, tandartsen en ziekenhuizen zouden vaak niet bekend zijn met regelingen voor asielzoekers.

Een ander probleem is volgens de ombudsman dat onder meer de zorg en de psychiatrische zorg voor de vluchtelingen vaak te ver weg zijn omdat ze geen vervoermiddel hebben. Ook moeten steeds weer nieuwe artsen zich in de situatie van de patiënten verdiepen omdat zij vaak worden overgeplaatst. Als een patiënt dreigt te worden uitgezet geeft dat ook problemen. De ombudsman hoopt het onderzoek voor de zomer af te ronden.

21 februari 2013, 07:41
©Demet TV