Grieks tekort in 2014 kleiner dan het Nederlandse

 Het begrotingstekort van Griekenland komt in 2014 dichter bij de Europese norm uit dan dat van Nederland. Dat blijkt een vergelijking van de winterramingen over de twee landen die de Europese Commissie eerder vrijdag naar buiten bracht.

Het Griekse tekort is volgens de ramingen in 2012 uitgekomen op 6,6 procent van het bruto binnenlandse product (bbp). Dit jaar daalt dat naar 4,6 procent en in 2014 naar 3,5 procent. De commissie verwacht dat het Nederlandse tekort dit en volgend jaar uitkomt op 3,6 procent. De Europese limiet ligt op drie procent.

De Griekse schuldenberg is wel ruim twee keer zo groot als die van Nederland. Waar Nederland dit jaar op een schuld uitkomt van 73,8 procent van het bbp, is dat voor Griekenland 175,6 procent.


Zowel Griekenland als Nederland is in 2008 in een economische depressie beland. Ten opzichte van de piek voor de crisis is de Griekse economie met meer dan een vijfde gekrompen. De Nederlandse economie is ongeveer drie procent kleiner ten opzichte van de piek voor de crisis.

22 februari 2013, 15:39
© [Copyright 2013 Demet TV]