Groei aantal bijstandsuitkeringen zet door

Het aantal mensen met een bijstandsuitkering blijft groeien. Vorig jaar werden er ruim 325 duizend uitkeringen verstrekt, zo’n negenduizend meer dan een jaar eerder. Dat blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Sinds begin 2009 is het aantal uitkeringen met 66 duizend toegenomen.


In de afgelopen twee jaar steeg het aantal met negenduizend wel minder snel dan in 2010, toen er zo’n 26 duizend bijkwamen.De groei in 2012 komt geheel voor rekening van de bijstandsontvangers van 27 jaar of ouder. Het aantal uitkeringen in deze leeftijdsgroep nam met veertienduizend toe. Volgens het CBS past die ontwikkeling bij het beeld van een verslechterde arbeidsmarkt. Het aantal uitkeringen aan mensen jonger dan 27 jaar daalde desondanks met vijfduizend.

De ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen varieert per gemeente en loopt uiteen van een toename van dertien procent in Breda tot een daling van zeven procent in Haarlemmermeer. De groei in de vier grote steden ligt onder het landelijk gemiddelde van drie procent.

28 februari 2013, 09:45
©Demet TV