Categories Nieuws Artikelen

Wachtgeld Utrechtse oud-wethouders ruim 2,3 miljoen

Gemeenten in de provincie Utrecht betaalden vorig jaar in totaal ruim 2,3 miljoen euro aan wachtgeld aan oud-wethouders. Het bedrag werd uitgekeerd aan 68 personen. Dat blijkt maandag uit onderzoek van RTV Utrecht.

De gemeente Utrechtse Heuvelrug betaalde met 202.832 euro het hoogste bedrag. Dat geld werd verdeeld onder vier wethouders. De gemeenten Stichtse Vecht en Houten maken de top drie compleet, met respectievelijk 165.632 en 150.645 euro aan uitgekeerd wachtgeld.

Wanneer gekeken wordt naar de kosten per inwoner voert Bunnik de ranglijst aan. Inwoners betalen daar per persoon 8,04 euro voor de voormalige wethouders. Inwoners van Wijk bij Duurstede zijn daarna het duurst uit met 6,51 euro. In Utrecht is dat 0,39 euro en in Amersfoort 0,73 euro.

In totaal werd vorig jaar 2.339.724 euro betaald voor de oud-wethouders.


In Nieuwegein zijn de duurste oud-wethouders. Daar werd per persoon gemiddeld 5940 euro bruto per maand uitbetaald. De Utrechts oud-wethouder Rinda den Besten (PvdA) kwam recent in opspraak vanwege haar wachtgeld. Zij stapte op als wethouder omdat ze een nieuwe baan had gevonden, en zou in de zeven weken tussen haar vertrek en haar nieuwe baan veertienduizend euro krijgen. Na kritiek besloot ze van het geld af te zien.

Wachtgeld is een werkloosheidsuitkering voor bestuurders en politici. Vorig jaar is de maximale duur van het wachtgeld bekort, van vier jaar naar drie jaar en twee maanden. Daarmee is de wachtgeldregeling gelijkgesteld aan de maximale duur van de WW.

04 maart 2013, 13:26
©Demet TV