Categories Nieuws Artikelen

Extra controles panden Amsterdam om troonswisseling

In het centrum van Amsterdam wordt de veiligheid van zo’n honderd gebouwen voorafgaand aan de troonswisseling nog eens onder de loep genomen. Het gaat vooral om hotels, parkeergarages en andere grote ‘verblijfsgebouwen’ als de Beurs van Berlage, meldt een zegsman van het stadsdeel centrum.

Het stadsdeel gaat onder meer kijken of de vergunningen wel actueel zijn en of aan de voorwaarden in die vergunningen wordt voldaan. “Wij willen dat bij ons alles rondom afgegeven vergunningen klopt. Onze administratie is nu nog niet helemaal up-to-date.”

De gemeente wil ook dat de ondernemers aan eisen voldoen op het gebied van vluchtroutes en het maximaal aantal mensen dat wordt toegestaan in een pand.

Het stadsdeel maakt twee tot drie extra mensen vrij voor de controles van panden, vooral rond Damrak en Rokin.


Niet alle panden krijgen daadwerkelijk bezoek van het stadsdeel; voor sommige zal het tegen het licht houden van alle administratie volstaan, aldus de zegsman. “We willen aan alle kanten zeker zijn dat het klopt.”Amsterdam verwacht de komende tijd een fikse hoeveelheid toeristen. Niet alleen komen veel mensen naar de hoofdstad vanwege de troonswisseling, maar ook omdat Amsterdam dit jaar het vierhonderdjarig bestaan van de grachtengordel viert.

De verantwoordelijkheid voor het voldoen aan de regels blijft bij de ondernemers liggen, aldus de woordvoerder. “Maar we willen niet hebben dat we achteraf zeggen: hadden we het maar gecontroleerd.”

05 maart 2013, 11:29
©Demet TV