Overtollige bajesboten naar Amsterdam

De twee detentieboten die in de haven van Zaandam liggen worden donderdag of vrijdag verplaatst naar een tijdelijke ligplaats in Amsterdam. De pontons werden in 2007 en 2008 in gebruik genomen, maar doen sinds eind 2012 geen dienst meer aangezien er genoeg celcapaciteit op land is.

In januari is besloten de platforms, die in 2005 werden aangeschaft voor 48 miljoen euro, te verkopen.


De bedoeling is dat ze zo snel mogelijk verkocht. Ze zijn voor diverse doeleinden te gebruiken, laat de Rijksgebouwendienst weten. Over de vraagprijs wil een woordvoerder geen uitspraken doen.De vergunning voor de ligplaats in Zaandam verloopt vrijdag. Aangezien de bajesboten niet zelfstandig kunnen varen worden ze verplaatst met sleepboten. De detentieplatforms blijven in de Suezhaven in Amsterdam liggen totdat een nieuwe eigenaar ze naar een definitieve plaats verplaatst.

De platforms zijn 102 meter lang, 21 meter breed, acht meter hoog en vier meter diep. Beide boten beschikken over 144 tweepersoonscellen, twee luchtplaatsen, een fitnessruimte, een bibliotheek, een multifunctionele gebedsruimte, een recreatieruimte, en eigen keukenvoorzieningen op elke afdeling.

05 maart 2013, 12:47
©Demet TV