Groot verschil in gezonde jaren man en vrouw

Nederland heeft binnen de Europese Unie het grootste verschil tussen man en vrouw als het gaat om het verwachte aantal gezonde leefjaren. Mannen die in 2011 zijn geboren leven naar verwachting 64 jaar in goede gezondheid en vrouwen 59 jaar, verwacht het Europese bureau voor statistiek Eurostat.

Alleen Litouwen heeft ook zo’n groot verschil, maar daar leven de vrouwen juist vijf jaar langer in goede gezondheid dan de mannen.


Vrouwen in Litouwen worden gemiddeld 62 jaar. Onder leven in goede gezondheid wordt verstaan dat er geen sprake is van handicaps die minstens een halfjaar hebben aangehouden en zijn veroorzaakt door een gezondheidsprobleem.Mannen in Zweden hebben bij geboorte de hoogste verwachting, namelijk 71,1 jaar. Daarna volgt Malta met 70,3 jaar en Noorwegen met 69,9 jaar. Bij de vrouwen voert Malta de lijst aan (70,7 jaar). Daarna volgen Zweden (70,2) en Noorwegen (70). Deze drie landen zijn ook terug te vinden in de top 3 als het gaat om het aantal verwachte gezonde jaren op 50- en op 65-jarige leeftijd.

Letland scoort het slechtst. Daar kunnen pasgeboren meisjes op bijna 57 gezonde levensjaren rekenen en pasgeboren mannen op bijna 54 gezonde jaren.

05 maart 2013, 12:56
©Demet TV