Meerderheid wil ongezond gedrag afstraffen

De beste manier om te bezuinigen in de gezondheidszorg is het bestraffen van ongezond gedrag. Dat vindt een nipte meerderheid van de Nederlandse consumenten, blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

Van de ruim elfhonderd respondenten vindt 56 procent het bestraffen van ongezond gedrag het beste. Volgens TNS Nipo komt dat doordat de meeste Nederlanders ervan uitgaan dat hun eigen gedrag redelijk gezond is.

Voor andere, pijnlijker maatregelen is minder draagvlak. Twintig procent vindt dat minder behandelingen in het basispakket de manier is om te bezuinigen. Betalen voor de huisarts is volgens zeventien procent de oplossing, terwijl veertien procent een hogere eigen bijdrage wel een idee vindt. “Mensen met een hoger inkomen voelen echter aanzienlijk meer voor pijnlijke maatregelen dan mensen met lagere inkomens”, schrijft het onderzoeksbureau.

Gevraagd naar wie moet bepalen wat er in het basispakket zit, antwoordt 29 procent dat patiëntenorganisaties dat moeten doen. Iets meer dan een kwart vindt dat artsenorganisaties dat moeten beslissen.

TNS Nipo noemt het grote verschil tussen de score van patiëntenorganisaties en die van het parlement het opvallend.


Slechts drie procent vindt dat de Tweede Kamer over het basispakket moet beslissen. “Blijkbaar voelen Nederlanders zich door patiëntenorganisaties beter vertegenwoordigd dan door de gekozen volksvertegenwoordiging.”Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) kondigde begin vorige maand aan dat patiënten, zorgverzekeraars en artsen mogen meepraten over welke behandelingen en medicijnen in het basispakket moeten zitten. De organisaties moeten hiervoor komend halfjaar met voorstellen komen.

06 maart 2013, 13:10
©Demet TV