Minder miljoenenwoningen in Nederland

Het aantal huizen in Nederland dat een miljoen of meer waard is, is vorig jaar met ruim twaalfduizend gedaald naar bijna 29 duizend. Dat blijkt woensdag uit cijfers van onderzoeksbureau Calcasa. De daling van het aantal miljoenenwoningen is veroorzaakt door de economische crisis. 

De gemiddelde waardedaling van miljoenenwoningen was vorig jaar 3,5 procent. “In 2011 waren er nog een heleboel woningen waarvan de waarde rond de miljoen lag”, zegt een woordvoerder van Calcasa. “Vooral deze huizen zijn hard in waarde gedaald, naar acht of zeven ton. De echt dure huizen van twee of drie miljoen euro blijken waardevaster.”

De grootste daling vond plaats in de regio Arnhem-Nijmegen.


Daar is het aantal miljoenenwoningen in 2012 met 36,6 procent teruggelopen. In de regio’s Den Haag en Haarlem was de daling met twintig procent het laagst.In 2012 stonden circa negentienhonderd miljoenenwoningen te koop. Slechts 476 daarvan zijn verkocht. Huizen die meer dan een miljoen waard zijn, staan doorgaans 16,5 maanden te koop. Het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke verkoopprijs is bij miljoenenwoningen gemiddeld 21 procent. Voor alle koopwoningen is dat 12,6 procent.

De straten met de meeste miljoenenwoningen bevinden zich in Amsterdam. De Keizersgracht bijvoorbeeld telt 138 woningen die minimaal een miljoen euro waard zijn. Aan de Konijnenlaan in Wassenaar zijn alle meer dan zestig woningen meer dan een miljoen waard. Met een gemiddelde woningwaarde van 1,975 miljoen euro is het de duurste straat van Nederland.

06 maart 2013, 15:38
©Demet TV