VVD’er wil militaire steun voor rebellen Syrië

Hans van Baalen (VVD) vindt dat de internationale gemeenschap het Syrische rebellenleger moet ondersteunen met wapens en no-flyzones. Dat heeft de Europarlementariër woensdag samen met de leider van de liberale fractie uit het Europarlement Guy Verhofstadt gezegd in Brussel. De VVD in de Tweede Kamer steunt Van Baalen niet.

De twee politici deden hun uitspraak na afloop van een gesprek met de stafchef van het Syrische rebellenleger generaal Salim Idris.


Het hoofd van de Opperste Revolutionaire Raad heeft woensdag in Brussel aangedrongen op de levering van wapens en munitie in de strijd tegen het regime van Bashar Assad. Zijn troepen hebben vooral antitank- en luchtafweergeschut hard nodig om de burgerbevolking te kunnen beschermen, zei hij.Volgens Van Baalen en Verhofstadt heeft Idris gezegd dat zijn leger met de militaire hulp het leger van Assad binnen een maand een fatale slag kan toebrengen. Eveneens zou hiermee worden voorkomen dat de opstand wordt gekaapt door ‘extremisten’. Hun aandeel in het rebellenleger zou namelijk toenemen bij het uitblijven van militaire steun.

VVD-buitenlandwoordvoerder in de Tweede Kamer Han ten Broeke laat weten de analyse van Van Baalen te delen, maar diens conclusie niet. Hij brengt bovendien in herinnering dat het Europees Parlement niet over de kwestie gaat.

06 maart 2013, 16:12
©Demet TV