Aantal klachten tegen journalistiek gestegen

De Raad voor de Journalistiek heeft vorig jaar 85 klachten in behandeling genomen. Daarmee is het aantal klachten vorig jaar met een kwart gestegen, meldt de raad in zijn jaarverslag. Nog eens 22 klachten zijn uiteindelijk niet behandeld, omdat klagers hun bezwaren hebben ingetrokken.

Een van de verklaringen voor de stijging is de mogelijkheid die sinds halverwege vorig jaar bestaat om een online klachtformulier in te vullen.

De raad deed in 65 gevallen een uitspraak. Ongeveer een derde van de klagers werd (deels) in het gelijk gesteld, terwijl 28 klachten ongegrond werden verklaard. In de rest van de gevallen vond de raad zich onbevoegd of de klager niet-ontvankelijk. Een deel van de klachten moet nog worden behandeld.


De uitspraken van de raad gingen over het werk van 46 verschillende media. Terwijl de hoeveelheid uitspraken over regionale dagbladen daalde, steeg het aantal klachten tegen landelijke kranten en de publieke omroep.

De Raad voor de Journalistiek heeft een bewogen periode achter de rug. Een aantal media, waaronder De Telegraaf, RTL, de TROS, Elsevier en Het Parool, erkennen het gezag van de raad niet en komen niet opdagen als klachten tegen hen worden behandeld.

Het bestuur van de raad onder leiding van NRC-journalist Folkert Jensma besloot eind vorig jaar voor om die klachten dan maar helemaal niet meer te behandelen, maar daarop kwam veel kritiek. Onder meer uitgever van regionale dagbladen HDC schortte zijn medewerking met de RvdJ op. Dinsdag besloot het stichtingsbestuur dit besluit in de ijskast te zetten, in afwachting van overleg met onder anderen de dinsdag benoemde nieuwe raadsvoorzitter Hans Laroes.

07 maart 2013, 12:08
© [Copyright 2013 Demet TV]