Burgemeester Haren biedt excuses aan

De gang van zaken rond de rellen in Haren spijt burgemeester Rob Bats. “Dingen hadden anders gemoeten. Daarvoor bied ik dan ook nu vandaag en hier mijn excuses aan”, zei hij in een reactie op het vrijdag gepresenteerde onderzoek van de commissie-Cohen.

De driehoek, het overlegorgaan van de vertegenwoordigers van politie, Openbaar Ministerie en de lokale overheid, had volgens Bats graag gezien dat het op de avond van 21 september anders was gegaan, gaf Bats aan. De driehoek heeft volgens hem geworsteld met het duiden en inschatten van de situatie en het kiezen van een duidelijke strategie. “Daar zullen we lessen uit moeten trekken voor de toekomst.”

De burgemeester geeft aan zich rot te zijn geschrokken. “Ik kende het fenomeen Project X en de kracht van sociale media onvoldoende.” Bats erkent een conclusie van de commissie dat er geen eenduidige communicatie was in aanloop naar en tijdens de avond van 21 september.

De Groningse plaats heeft de draad inmiddels zo goed mogelijk weer opgepakt. De schrik zit er echter volgens hem bij de inwoners, ondernemers, medewerkers van de gemeente en de hulpdiensten nog steeds goed in. “Het doet me tot op de dag van vandaag zeer dat ik dat in mijn rol niet kon voorkomen.”

Bats vindt dat er de nodige lessen zijn te leren. “Het was voor mij zoeken, verkennen, beslissen en handelen in de verwachting elke keer het juiste te doen. Dat ik niet elke keer het juiste heb gedaan, weet ik nu.”

Wel gaf de burgemeester aan dat sprake was van een uitzonderlijke situatie, waarbij de inzet van bijzondere bevoegdheden nodig was.


De burgemeester kan zijn bevoegdheden echter alleen inzetten binnen de eigen gemeentegrenzen, zei hij. Als bijvoorbeeld jongens in Emmen in een filmpje op Youtube oproepen naar Haren te gaan, kan hij dat niet aanpakken, gaf Bats aan.

Binnen de eigen gemeentegrenzen heeft hij wel voldoende bevoegdheden, maar dan moet er wel naar hem geluisterd worden, zei de burgemeester verder. “Als een alcohol- of samenscholingsverbod niet wordt gehandhaafd, sta je machteloos.”

Bats beloofde zich ervoor in te zetten dat de lessen die met deze kwestie kunnen worden geleerd ‘hun weg vinden’. “Ik ga ervoor zorgen dat de crisisplannen van alle gemeenten en regio’s YOLO-proof kunnen maken.”

08 maart 2013, 13:31
©Demet TV