Tweede Kamer definitief niet kleiner

De Eerste en Tweede Kamer worden definitief niet verkleind. Het kabinet heeft een omstreden wetsvoorstel hiertoe ingetrokken, blijkt uit een brief die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.
 
Het betreft een voorstel dat door het vorige kabinet was ingediend. De voormalige gedoogcoalitie onder leiding van premier Mark Rutte (VVD) wilde het aantal Tweede Kamerleden terugbrengen van 150 naar 100 en het aantal senatoren van 75 naar 50. Dat zou passen bij het streven naar een ‘kleine en slagvaardige overheid’.


Het nieuwe kabinet ‘acht voortzetting van de behandeling van dit voorstel van wet niet langer opportuun’, schrijft Plasterk. Het wetsvoorstel wordt daarom ingetrokken. Het was overigens al niet waarschijnlijk dat het voorstel de eindstreep zou halen. Aangezien het een grondwetswijziging betreft, moet het wetsvoorstel twee keer worden behandeld door het parlement.
 
Rutte had in november al aangekondigd dat het wetsvoorstel zou worden ingetrokken.
12 maart 2013, 11:55
© [Copyright 2013 Demet TV]