Categories Nieuws Artikelen

Asscher hekelt Turkse bemoeienis Yunus

Het is ‘volstrekt ongepast’ dat in Turkije de opvang van een 9-jarig Turks jongetje door lesbische pleegouders wordt veroordeeld. Dat zei vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) vrijdag tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. Hij verving premier Mark Rutte (VVD), die in Brussel is vanwege de Eurotop.


Asscher haalde hard uit naar Turkije. Het is behalve ongepast ook aanmatigend van welke buitenlandse mogendheid dan ook om op grond van de geaardheid van de ouders of godsdienst een oordeel te vellen, zei de vicepremier. Het moet juist gaan om de vraag of het kind in goede handen is.
 
In Nederland worden pleeggezinnen verder geselecteerd tijdens een ‘heel zorgvuldig proces’ dat is omkleed met waarborgen, stelde de vicepremier. “Kinderen worden in Nederland niet zomaar bij hun ouders weggehaald.” Asscher noemde het ‘bijzonder triest’ dat de pleegouders nu ondergedoken zitten. “Dat past niet, ze verdienen juist bewondering.”
 
Premier Mark Rutte (VVD) zal de kwestie volgende week aan de orde stellen als de Turkse premier Tayyip Erdogan Nederland bezoekt, zei Asscher.
 
Het jongetje Yunus is met zijn Haagse lesbische pleegouders ondergedoken. Het gezin zou bang zijn voor een ontvoering, omdat in Turkse media ophef is ontstaan over de geaardheid van zijn pleegouders. Yunus woont sinds hij een baby is bij het lesbische stel. Hij werd vanwege een vermoeden van kindermishandeling uit huis geplaatst en bij het pleeggezin ondergebracht.
 
De biologische moeder van de jongen accepteert niet dat haar zoon bij een lesbisch stel woont en riep via de Turkse televisie de hulp van Erdogan in.

15 maart 2013, 15:13
© [Copyright 2013 Novum]