Categories Nieuws Artikelen

Distributiecentra Albert Heijn nagenoeg plat

De stakingen bij de distributiecentra van Albert Heijn worden opgevoerd. Bij vijf van de zes centra door het land legt het personeel maandag het werk neer in de strijd voor een goede cao.

De drie grote distributiecentra in Zaandam, Pijnacker en Tilburg liggen nu al plat, zegt Ron Meyer van FNV Bondgenoten zondagavond. Maandagochtend is dat volgens hem ook het geval in Nieuwegein en Geldermalsen. Op deze vijf locaties komen vooral vaste krachten in actie, in Zwolle zijn dat vooral uitzendkrachten.

De supermarktketen heeft afgelopen week op grote schaal stakingsbrekers ingezet, briest Meijer. “Het is verboden dagloners en uitzendkrachten in te zetten bij een staking. Ze zijn al van meet af aan op ramkoers. Daarmee gaan we naar de arbeidsinspectie, dit is iets anders dan de gezellige AH.”

De formele reactie van Albert Heijn is dat als een uitzendkracht niet komt opdagen, die wordt vervangen, of die nu staakt of niet, zegt Meyer.


Zijn grootste verwijt is dat deze groep uitzendkrachten niet is geïnstrueerd op het gebied van veiligheid, terwijl op de centra veel heftrucks langs grote stellages rijden. “Dat kan erg gevaarlijk zijn voor onvoorbereid personeel.”Meyer heeft sinds vorige week niets gehoord van de supermarktketen. “Het enige wat Albert Heijn laat weten is dat ze geen lege schappen hebben. Als je dat om het uur roept, denk ik: er is iets aan de hand.”

De CNV Dienstenbond ging vrijdag wel akkoord met het tweejarige cao-voorstel van Albert Heijn. Formeel kan de cao worden afgesloten, zegt Meyer, maar de CNV heeft weinig leden. “Wij zijn tien keer zo groot als CNV. Een deal met een marginaal bondje levert geen cao op. Als ze rust willen, moet Albert Heijn naar ons komen.”

De bond zegt een lange adem te hebben. “We gaan door tot er een oplossing komt. We vragen geen gouden bergen. Zo veel flexkrachten bij een voorheen net bedrijf als Albert Heijn, dat past niet.”

18 maart 2013, 10:34
©Demet TV