‘Turks Statenlid moet aftreden’

Lid van de Noord-Hollandse Provinciale Staten de VVD’er Köksal Gör beheert vier Amsterdamse mosliminternaten. De internaten zitten in woningen. Ze huisvesten in totaal twintig tot 25 leerlingen, die er maximaal drie maanden blijven. Dat meldt Nieuwsuur na onderzoek. De VVD wil nu dat Gör aftreedt, heeft gedeputeerde Henry Meijdam tegen Nieuwsuur gezegd.


In Amsterdam zitten volgens Nieuwsuur op in totaal zeker acht adressen niet-geregistreerde mosliminternaten. Turkse kinderen worden daar na schooltijd opgevangen en slapen er ook. De internaten worden beheerd door mensen die aanhanger zijn van de Turkse moslimgeestelijke Fethullah Gülen.
 
Vier van de internaten worden beheerd door de Stichting Witboek. Gör is voorzitter van deze stichting. Ook Gör is aanhanger van de ideologie van Gülen. In de internaten van Gör worden huiswerkbegeleiding en Koranlessen gegeven. Ook wordt er de leer van Gülen uitgedragen.
 
VVD-gedeputeerde Meijdam heeft laten weten dat de leer van Gülen niet strookt met de liberale opvattingen van de VVD. De partij wil met het Statenlid in gesprek en is van plan hem dringend te adviseren zijn functie neer te leggen.
 
Veel Turkse seculieren geloven volgens Nieuwsuur dat de aanhangers van Gülen proberen de Turkse staat over te nemen. De sympathisanten zouden al een groot deel van de politie en inlichtingendienst in handen hebben.
 
De beweging is volgens het televisieprogramma ook wijd vertakt in de Nederlandse samenleving. Tientallen organisaties zouden zijn opgericht door aanhangers van Gülen. De invloed van de beweging strekt zich uit tot scholen, media en ondernemersverenigingen. Deze organisaties zouden echter nooit onder de naam Gülen opereren.
 
Kamerbreed uitten partijen eerder hun zorgen over Turkse internaten. Het zou niet bevorderlijk zijn voor de integratie wanneer de kinderen afgesloten van de samenleving opgroeien.
 
Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaf vorige maand aan dat er meer moskee-internaten in Nederland zijn dan tot dusverre bekend is. Zo zouden er ook in Enschede en Nijmegen internaten zitten. Hij laat in beeld brengen in welke gemeenten er zulke internaten zitten en hoe de instellingen worden gefinancierd.
05 april 2013, 22:59
© [Copyright 2013 Novum]